18 Mart 2014 Salı

Sporting Intelligence ( İngiltere ) : ''Türk futbolunda hiçbir şeye inanmayın – Türk futbolu çürümüş ve hiç kimse bunun için bir şey yapmıyor''

Geçtiğimiz sene içinde İngiltere gündemine The Times gazetesinde yayınlanan makale ile taşınan Türkiye’deki şike skandalı bugün de Sporting Intelligence internet sitesinde yayınlanan makale ile başta İngilizler olmak üzere tüm Avrupa’nın gündeminde yer buldu.

Yazarları arasında dünyaca ünlü Manchester United’ın eski futbolcusu Andy Cole, Independent ve The Guardian gazetesinin yazarları Ian Herbert ve Eleanor Preston’un da bulunduğu site başta İngiltere ve Britanya olmak üzere Avrupa’nın saygın spor siteleri arasında…

2010-2011 sezonu sonrası yaşananların ve gelinen noktada Türk futbolunun içinde bulunduğu kaosun da dillendirildiği makalede Fenerbahçe Kulübü’nün elde ettiği şampiyonluğun arkasında yatan illegal katkıdan ve gerek sportif gerekse adli yargılamalarda kulüp başkan ve yöneticilerinin şike suçundan hüküm giymelerine rağmen hali hazırda hak ettiği cezayı almamış olmasından da bahsediliyor.

Başlığı; ‘ Türk futbolunda hiçbir şeye inanmayın – Türk futbolu çürümüş ve hiç kimse bunun için bir şey yapmıyor ‘ olan makalede İngiliz ve Avrupalı futbolseverlerin konuyu anlayabilmeleri için bir de örnekleme yapılmış ;

Hayal edin ki; mahkeme tarafından Manchester United, Arsenal, Chelsea, Liverpool gibi takımların yönetici ve futbolcularının şikeye karıştığı tespit edilmiş ve sanki hiçbir şey olmamış gibi her şey devam ediyor. Bu sizce bir skandal olur muydu? Böyle bir durum tüm dünyada doğal olarak spor tarihinin en büyük skandalı olarak görülürdü. İşte Türkiye’de de durum aynen bu şekilde…

Şikenin yapanların yanına an itibari ile kâr kaldığından, suçlu bulunan yönetici ve futbolcuların spor yaşamlarına devam ettiğinden ve bunun Türk futbolu açısından büyük bir skandal olduğundan bahsedilen makalede mahkeme ve PFDK tarafından kişilere verilen cezalardan da bahsedilmiş.

TFF, UEFA ve FIFA’nın şike yapan takımlara verilmesi gereken ceza konusunda talimatnamelerinin açık olduğu, bu konuda gerek Infantino gerekse Platinin defalarca açıklamada bulunduğu ve TFF’nin şike yapan takımları düşürmemesi halinde UEFA’nın müdahalesinin söz konusu olacağına da vurgu yapılan makalede başta Fenerbahçe ve Beşiktaş olmak üzere Sivasspor ve Manisaspor’un da küme düşürülmeleri gerektiği söyleniyor. TFF’nin bu yönde karar almaması halinde ise  UEFA’nın hem milli takımlar hem de kulüpler düzeyinde toplu men cezası uygulaması gerektiği vurgulanıyor.

Makalenin en can alıcı noktası ise geçenlerde ortaya çıkan bir ses kaydına dayanıyor. Ses kaydı ise TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a ait. Erdoğan’ın yaptığı bir konuşmada Fenerbahçe’nin Avrupa’dan men edilmesini engelleyemediği ama Şenes Erzik aracılığı ile Fenerbahçe’nin düşürülmemesini sağladığına vurgu yapılıyor.

UEFA’nın ‘sıfır tolerans’ ilkesinin en azından Türkiye’de inandırıcı gözükmediği, düşmüş olması gereken bir takımın şu an en üst seviyedeki ligin tepesinde bulunduğu ve bu durumun TFF, UEFA ve FIFA’nın talimatlarıyla uyumlu olmadığı da dile getiriliyor ve Juventus, Pobeda, O. Valou, Marsiya takımlarının düşürülmüş olmasına rağmen Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın hala düşürülmemiş olması da sorgulanıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder